 |
www.biotechugamg.fora.pl Forum studentów biotechnologii UG/AMG
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamiś
Samorząd
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:14, 22 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
ola nie kłamie, to był mcconckey oprócz tego, co mi ola upreparowała, miałem jeszcze gronkowca na chapmanie, na agarza wzbogaconym jakieś pały g(-) i lachy g(+)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maxi king :)
Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Węgorzewo/ la Vegas
|
Wysłany: Pon 2:28, 23 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Jogurt naturalny Zott:
ani na MRS, ani na agarze wzbogaconym nic nie wyroslo.
Kapusta kiszona:
agar wzb - 6 dużych, białych koloni grzybów (to te "kratery") (2*)
sabouraud - dużo drobnych przezroczystych kolonii (1*)
MRS - bardzo duzo malych bialych kolonii(4*) + 10 większych takich płaskich plackowatych koloru lekko kremowego(3*)
Barwienie Gramma:
1* - czerwone paleczki
2* - widoczne strzępki
3* - dziwnie to wygladalo - czerwona laseczka jakby obklejona fioletowymi kuleczkami (?) sama Jafra zastanawiała sie co to
4* czerwone laseczki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aga_b
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 681
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 35 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Pon 20:17, 23 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
1) Sok z kiszonej kapusty
Posiewany na murawę (100 mikrolitrów):
podłoże MRS- dużo małych białych kolonii
podłoże Saborauda- podobnie jak na MRS dużo małych białych kolonii
agar wzbogacony- wyrosło zaledwie kilka lekko żółtych kolonii
Barwienie Grama:
z podłoża Saborauda- drożdże oraz laseczki, a także streptococcus
z MRS- laseczki G+
z AW- nie wyszło
2) Ogórek kiszony- woda
podłoże MRS- 1 duża kolonia, i całe mnóstwo małych
podłoże Saborauda- nic
agar wzbogacony- cztery duże białe kolonie
Barwienie Grama:
podłoże MRS- (2 preparaty), 1- laseczki, chude długie, G+, 2- Nostoc prawdopodobnie
agar wzbogacony- G+ laseczki
3) Zaczyn chlebowy (posiew redukcyjny)
podłoże MRS- małe białe kolonie
podłoże Saborauda- małe białe kolonie
agar wzbogacony- nic
Barwienie Grama:
podłoże Saborauda- G+ okrągłe drożdże
podłoże MRS- laseczki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jaskolczegniazdo
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrzeszcz
|
Wysłany: Pon 20:18, 23 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
pomysł Ani, moim zdaniem swietny- losujmy jutro kto napisze (a w zasadzie zredaguje) to sprawko, chyba nic sie nie stanie, jak zrobimy je na środe
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jarek
Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 16 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:28, 23 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
pierwsze zajęcia:
- jogurt co śmierdział jak wymiociny dziecka i był różowy zamiast białego: duże jajowate formy (prawdopodobnie jakieś formy przetrwalne grzybów, bo było trochę za duże bakterie - do końca jej nie zrozumiałem) oraz paciorkowce
- serek co śmierdział jeszcze gorzej: okrągłe drożdżaki przeplatane pałeczkami
drugie zajęcia - barwienie poszczególnych izolatów, mogą się powtarzać, bo oglądałem preparaty innych; ja robiłem tylko grama
-zaczyn chlebowy - sabouraud - drożdże, pałeczki i laseczki
-ogórki - MRS - laseczki
-activia - sabouraud - laseczki + ziarniaki
-parówka - Ag wzb - laseczki (proteolityczne)
-kapusta kiszona - sabouraud - jajowate drożdżaki + laseczki + streptokoki
-kapusta kiszona - sabouraud (małe kolonie) - streptokoki
-mielonka - Ag wzb - pakietowce (Agnieszki)
-kapusta kiszona - MRS - jajowate drożdżaki + laseczki
-kapusta kiszona - Ag wzb - podłużne strzępki grzybów (Anchima)
-zaczyn chlebowy - MRS - laseczki
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Natalia
Samorząd
Dołączył: 11 Paź 2007
Posty: 1222
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:50, 23 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Ej kuźwa !!! serek Natalii a nie 'serek co śmierdział jeszcze gorzej'....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Dołączył: 20 Lis 2007
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 20:48, 24 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Mielonka pokrojona w sklepie (w Rumi )
Wyniki dla wysianych na płytki zawiesin z seryjnych rozcieńczeń:
AW: Wyrosło kilka małych białych kolonii przy rozcieńczeniu 10-2, przy rozcieńczeniach 10-3, 10-4 – brak kolonii
McConckey – brak kolonii przy wszystkich rozcieńczeniach
Podłoże z żelatyną – brak kolonii (wysiano tylko rozcieńczenie 10-4)
Wyniki dla płytek, na których został odciśnięty plasterek mielonki:
Chapman: brak kolonii
McConckey: brak kolonii
AW: zaobserwowano różnej wielkości (0,5-3mm) białe, bladożółte i żółte kolonie
Preparaty mikroskopowe z 2 kolonii z AW:
1. (żółta kolonia o śr. 2mm): G + pakietowce, komórki zgrupowane po 2 lub 4
2. (biała kolonia o śr. 1mm): G + paciorkowce
Wnioski:
Podczas produkcji, przechowywania i sprzedaży wędliny zastały zachowane zasady higieny – w mięsie nie ma pałeczek jelitowych ani Staphylococcus aureus. Obecność bakterii wynika z faktu, że mięso nie było przechowywane w warunkach sterylnych i mogły się w nim znaleźć bakterie bytujące na skórze, np. Micrococcus, S. epidermidis, itp.
Preparaty z drożdży:
Sporządzono 2 preparaty z drożdży winiarskich (S. cerevisiae), kupionych w sklepie w formie zawiesiny.
1. Barwienie błękitem metylenowym:
a. widoczne żywe komórki – nie zostały wybarwione, wyraźnie widać jądra komórkowe i pączki.
b. natomiast martwe komórki wchłonęły barwnik i w środku są jednolicie błękitne, okrągłe.
c. w kilku żywych komórkach widoczny jest wybarwiony pączek – może to wynikać z uszkodzenia powłok komórki przy formowaniu pączka i przeniknięcia barwnika do wewnątrz
2. Barwienie płynem Lugola (jod tworzy fioletowe kompleksy ze skrobią – i brunatne z glikogenem – materiałem zapasowym grzybów):
a. Tylko niewielka część komórek drożdży miała intensywnie wybarwione struktury wewnątrzkomórkowe (duże ziarna glikogenu)
b. Większość komórek była w środku tylko lekko zabarwiona. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że drożdże winiarskie są w opakowaniu przechowywane w warunkach ubogich w sacharydy (aby nie zachodziła fermentacja) i nie były w stanie wytworzyć dużej ilości materiału zapasowego.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Agnieszka dnia Wto 20:49, 24 Lis 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aś
Dołączył: 16 Paź 2007
Posty: 328
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fordon
|
Wysłany: Wto 22:23, 24 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
jogurt Activia naturalny:
- MRS: dużo drobnych kolonii
- Sabouraud: mało jeszcze drobniejszych kolonii
- wspólnie z Pseudomonas PA01 lacA - Pseudomonas miał zabrać tlen, by stworzyć warunki do rozwoju beztlenowych Bifidobacterium. i wyrosły, ale nie Bif.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jaskolczegniazdo
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrzeszcz
|
Wysłany: Śro 2:57, 25 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
sprawka wyszło mi 5 stron
chwalić mnie, wy se śpita a ja pisałam jak frajer jakiś
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamiś
Samorząd
Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 83
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 10:50, 26 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kamiś dnia Czw 10:55, 26 Lis 2009, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|